توصيه مطلب 
 
کد مطلب: 10228
شنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۱ ساعت ۰۵:۴۱
چرا حادثه قم قابل پیش بینی بود؟
هر چند مسئله ی رخ داده بسیار ناپسند می نمود و در سالروز پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی چنین رفتاری منجر به سوء استفاده ی بد خواهان گردید اما نباید از پیش زمینه های چنین اتفاقی به آسانی گذشت.
چرا حادثه قم قابل پیش بینی بود؟
سرویس سیاسی خط نیوز: هفته گذشته آبستن اتفاقات بسیاری در عرصه ی ملی و بین المللی بود که یکی از آنها اختلال در سخنرانی رئیس مجلس در حرم حضرت معصومه «س» بود. اتفاقی که تاکنون سابقه نداشته است و در طی سالیان اخیر چنین موردی یعنی بر هم زدن سخنرانی رئیس قوه ی مقننه توسط مردم رخ نداده بود. اما در این خصوص و فارغ زا قبح ذاتی مسئله نکته ای است که فرمانده نیروی انتظامی بدان اشاره نموده است:سردار اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی، در مورد دلایل تاخیر ورود نیروی انتظامی به اتفاقات رخ داده در جریان سخنرانی علی لاریجانی رئیس مجلس در مصلی امام خمینی قم بیان داشت: بر اساس اخبار و اطلاعات موجود احتمال وقوع چنین حادثه ای وجود داشت که به مسئولان نسبت به وقوع حوادثی از این قبیل تذکر داده شده بود.
به راستی چرا حادثه ی قم قبال پیش بینی بوده است؟
بهتر است در ابتدا نگاهی به شرایط قم بیندازیم.
قم مرکز تشیع علوی و فقاهت جعفری است و می توان به این دیدگاه پایبند بود که در بین حوزه های مشهد، نجف و قم بیشترین سهم در انقلاب از آن تفکر سیاسی حاصل از حوزه ی قم است. تمامی فعل و انفعالات حاصل از جریان های سیاسی به خوبی در قم قابل رویت است و نگاه تیزبینانه ی مردم این دیار و به خصوص حوزه ی آن که انباشته از نخبگان دینی سراسر کشور می باشد در این شهر به رصد دائمی فضای سیاسی کشور مشغول است، فلذا کوچکترین تغییر و تحول در سپهر سیاسی کشور با واکنشهایی از سوی این خطه روبه روخواهد شد.
حال به سخن فرمانده نیروی انتظامی بازمی گردیم، چرا حادثه ی قم قابل پیش بینی بود؟
برای پاسخ به این سوال باید به این پرسش پاسخ داد که چه کسانی می توانند عامل بر هم زدن این سخنرانی باشند که براساس تحلیل های متعدد خارج از دو جریان ذیل را نمی توان نام برد:
۱- جریان انحرافی با برنامه ریزی قبلی درصدد بر هم زدن فضای سیاسی قم و تخریب وجهه ی ریاست مجلس بوده است و اخبار منتشره از سوی عوامل این جریان منجر به آماده سازی ذهنی مسئولان شده است.
۲- یک جریان خودجوش مردمی مسبب بروز این اتفاق بوده است که با توجه به شواهد موجود در فضای سیاسی کشور دست به این اقدام زده است.
در خصوص بند اول با چند مشکل مواجهیم:
الف: جریان انحرافی در قم تا چه اندازه موثر است؟ اگر قم را شهری بدانیم که بنابر گفته ی مخالفان دولت و با بررسی انتقادات علما جز طیفی از جریان منتسب به آیت الله مصباح که در سالیان ابتدایی دولت از دولت حمایت می کردند، به جرات می توان بیان داشت که در دو سال اخیر ظرفیت جریان انحرافی برای اثر گذاری در فضای سیاسی قم و مسئله ای همچون بر هم زدن سخنرانی علی لاریجانی به شدت اندک می نماید. یعنی اثر مستقیم این جریان بر روی فضای سیاسی شهر قم چیزی نزدیک به صفر است. علت آن نیز مشخص است مردم قم متاثر از روحانیت هستند و بخش عمده ای از علما در دور دوم ریاست جمهوری احمدی نژاد ، انتقادات وسیع و علنی از دولت داشته اند. شاهد این موضوع را می توان عدم حضور رئیس جمهور در سفرهای استانی دو سال اخیر به این شهرستان در جمع مردم دانست که عده ای دلیل آن را انتقادات وسیع مردمی می دانند.
ب: هر چند جریان انحرافی به دنبال تخریب روابط قوای سه گانه و از جمله حذف سیاسی برادران لاریجانی از صحنه قدرت و اثرگذاری است اما این جریان خوب می داند چنین رفتاری منجر به بروز واکنش مردمی و نیز واکنش نخبگان خواهد شد که به علت مظلومیت ذاتی پنهان در پشت چنین اتفاقی منجر به تخریب بیش از پیش جریان انحرافی خواهد شد. فراموش نکنیم یکی از حربه های این جریان مظلومیت نمایی است و آنها به هیچ عنوان حاضر نیستند این مهر به پیشانی کس دیگری خورده شود.
اما در خصوص بند دوم می توان فارغ از قبح ذاتی بر هم زدن سخنرانی لاریجانی مسائلی را بیان نمود:
الف: مردم قم از اختلافات موجود در سطح مسئولین که در افکار مومنان جامعه به عنوان مخالفت با رهبری انقلاب مطرح می شود به شدت دلخورند و از همین رو اتفاقات اخیر در مجلس را می توان بنزینی دانست که بر آتش نارضایتی مردم به خصوص مردم قم از مسئولین قوا افزوده گردیده است، فلذا علیرغم حرکت ناشایست بخشی از جوانان حاضر در جلسه در عدم رعایت حرمت حریم حضرت معصومه «س» انتظار چنین حرکتی دور از ذهن نمی نماید.
ب: حتی اگر رئیس جمهور نیز در آن فضای قم سخنرانی می نمود انتظار برخورد پیش گفته با شدتی حتی بیشتر غیر قابل انکار است. یعنی اعتراض صورت پذیرفته به شخص رئیس مجلس نبوده بلکه به رفتارهای رخ داده توسط روسای قوا و به خصوص روسای قوای مقننه و مجریه بازمی گردد. بنابراین باید به این نکته دقت بیش از پیش نمود که اعتراض صورت پذیرفته به هیچ عنوان مختص لاریجانی نبوده و در صورت حضور رئیس قوه ی مجریه نیز چنین حادثه ای قابل پیش بینی بود.
هر چند مسئله ی رخ داده بسیار ناپسند می نمود و در سالروز پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی چنین رفتاری منجر به سوء استفاده ی بد خواهان گردید اما نباید از پیش زمینه های چنین اتفاقی به آسانی گذشت. پیش زمینه هایی که منجر به آن می شود پیش بینی بر هم زدن سخنرانی رئیس قوه ی مجریه یا مقننه در حرم حضرت معصومه «س» توسط کارشناسان ومسئولان امری آسان گردد.
Share/Save/Bookmark