پروژه شرکت « گسترش سوخت سبز زاگرس» که با نام بیواتانول در کرمانشاه شناخته میشود، یکی از پروژههای مهم مصوب سفر مقام معظم رهبری در سال ۱۳۹۰ به استان بود که با گذشت ۱۳ سال هنوز به بهرهبرداری نرسیده است، در حالیکه مسئولین استان و خصوصا حوزه صنعت کرمانشاه بارها تاکید کردهاند که کارهای اجرایی این طرح تا مراحل نهایی رفته و هر بار از آمادگی آن برای افتتاح خبر دادند اما این طرح هنوز وارد تولید انبوه نشده است.
سال قبل این پروژه به میزان حدود دو هزار میلیارد تومان از بازار سرمایه تامین مالی شد، موضوعی که با تبلیغات رسانهای فراوان همراه بود و مدیران ارشد اقتصادی استان هر روز آن را در بوق و کرنا کرده و از آن به عنوان دستاورد مهم خود یاد میکردند.
حالا مشخص شده شرکت گسترش سوخت سبز زاگرس که پروژههای دیگری علاوه بر کرمانشاه از جمله در «باشت» در دست اجرا دارد قرار نیست همه این دو هزار میلیارد تومان – که میتواند ادعا کرد کرمانشاه زمینه تامین آن را فراهم کرد- را در پروژه کرمانشاه هزینه کند بلکه میخواهد بخش عمده دیگر آن را به پروژههای دیگر ببرد.
موضوعی که تا کنون هیچکدام از مدیران استان رسما به آن واکنش نشان نداده و آن را تایید نکردند، اما تکذیب هم نکردند و مشخص نیست از ابتدا از این موضوع مطلع بودند و به افکار عمومی نگفتند یا خود آنها نیز به تازگی مطلع شدند که در این صورت این عدم آگاهی مدیران استان باز هم جای سوال جدی دارد!
عملیات اجرایی پروژه بیواتانول کرمانشاه رسما در هفته دولت سال ۱۳۹۴ آغاز شد، پروژهای که توسط سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) اجرا شد و قرار بود به عنوان اولین تولیدکننده سوخت سبز کشور ظرف مدت ۳۰ ماه به بهرهبرداری برسد اما چندین سال است که در این وضعیت باقی مانده ، در حالیکه پیشرفت فیزیکی آن نیز بیش از ۹۰ درصد است.
شاید یکی از مهمترین موانع موجود سر راه پیشرفت این پروژه تامین مالی آن خصوصا برای سرمایه در گردش بود تا بتواند کار خود را رسما آغاز کند.
پس از برپایی اولین همایش تامین مالی غرب کشور در اتاق بازرگانی کرمانشاه با حضور مدیران ارشد بورس کشور مقرر شد شرایط پذیرش و تامین مالی شرکتهای کرمانشاه در اولویت قرار گیرد و تسریع شود و شرکت گسترش سوخت سبز زاگرس از جمله طرحهایی بود که در اولویت تامین مالی قرار گرفت.
از اردیبهشت سال گذشته (۱۴۰۲) اولین زمزمههای تامین مالی پروژه بیواتانول کرمانشاه از بازار سرمایه کلید خورد و محمد طیب صحرایی استاندار وقت کرمانشاه رسما در جلسه شورای گفتگو ۱۹ اردیبهشت اعلام کرد که پروژه بیواتانول برای اولین بار در کشور پذیرش با رقم چند هزار میلیارد تومان تامین مالی میشود.
در نهایت پس از چند ماه تبلیغات و بزرگنمایی از سوی همه دستگاهها از استانداری و خصوصا حوزه معاونت اقتصادی گرفته تا بورس و … ، پذیرهنویسی سهام شرکت گسترش سوخت سبز زاگرس در مهر ماه سال گذشته به ارزش دو هزار میلیارد تومان انجام شد.
انتظار میرفت پس از تامین مالی در مهر ماه و با توجه به پیشرفتی که این پروژه دارد در دهه فجر سال گذشته شاهد افتتاح آن میبودیم اما این امر رخ نداد.
نیمه مهر ماه امسال بود که عبدالرضا مصری با همراهی جمعی از مدیران استان و برخی از رسانهها بازدیدی از این پروژه داشت و در آنجا مدیران پروژه از نیاز سرمایه در گردش ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیارد تومانی طرح بیواتانول یاد کردند و موضوع استفاده از منابع تامین شده از بازار سرمایه در سایر پروژههای غیر از کرمانشاه نیز تا حدودی مطرح شد.
خبرنگاران از مصری راجب این موضوع سوال کردند و او پاسخ داد که نباید چنین دیدگاهی داشته باشیم! زیرا اگر قرار به چنین رویهای باشد نباید از ابتدا چند هزار میلیارد تومان منابع در پروژه بیواتانول کرمانشاه هزینه میشد و ما نیز صاحب این پروژه بزرگ نمیشدیم و پاسخ و دیدگاه او جای سوال دیگری برای خبرنگاران نگذاشت.
او اما اطمینان داد که مشکلی برای تامین سرمایه در گردش بیواتانول وجود ندارد.
عبدالوحید محمدی معاون اقتصادی استاندار نیز از پاسخ دقیق و کامل به خبرنگاران درباره این موضوع طفره رفت و گفت: ما پیگیری و رایزنی میکنیم که منابع در کرمانشاه هزینه شود!
حالا با گذشت بیش از یک سال از تامین مالی بیواتانول و مبهم بودن تامین مالی دو هزار میلیاردی آن، حضور استاندار جدید کرمانشاه فرصتی مغتنم است تا این موضوع با جدیت پیگیری و حق استان کرمانشاه تضییع نشود.
شاید بعد از چند سال این پروژه به ثمر نشست و حدود ۲۰۰ جوان بیکار استان در آن مشغول شدند.