توصيه مطلب 
 
کد مطلب: 73167
شنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۲۴
شاه کلید ایران پس از در دوران پسا نفت
رسانه قطری «العربی الجدید» در گزارشی به ظرفیت‌های گسترده معدنی ایران اشاره و آن را به عنوان برگ برنده این کشور در مسیر گذار از اقتصاد نفتی معرفی کرده است.
شاه کلید ایران پس از در دوران پسا نفت
به گزارش خط نیوز به نقل از فارس، رسانه‌ی العربی الجدید قطر در گزارشی با عنوان «ایران می‌تواند راهبرد جایگزین کردن معادن به جای نفت را پیش ببرد» نوشت که جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر ظرفیت‌های عظیم معدنی خود قادر است به سمت اقتصاد بدون نفت حرکت کند؛ راهبردی که به گفته‌ی محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور ایران، یکی از اولویت‌های اصلی دولت کنونی به‌شمار می‌رود.

به گزارش این رسانه قطری، عارف در جلسه‌ای با اعضای سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) تأکید کرده است که توسعه بخش معدن نه‌تنها ضرورتی اقتصادی، بلکه پاسخی راهبردی به تحولات جهانی و رویکرد کشورهای غربی نسبت به محیط زیست است.
او تصریح کرده که شعارهای توسعه بدون کربن و بدون پلاستیک که توسط کشورهای توسعه‌یافته مطرح می‌شود، نه از سر خیرخواهی بلکه با اهداف سیاسی و اقتصادی بیان می‌گردد.



عارف گفته است: «همان کشورهایی که باعث آلودگی‌های گسترده‌ی زیست‌محیطی در جهان شده‌اند، حالا خود را متولی محیط زیست می‌دانند. آن‌ها پس از بهره‌برداری کامل از منابع طبیعی، اکنون با مطرح کردن مباحثی نظیر گرمایش جهانی و گازهای گلخانه‌ای، سعی دارند مانع از رشد کشورهایی شوند که هنوز به منابع کربنی مانند نفت و گاز وابسته‌اند.»

او همچنین با اشاره به ثروت‌های طبیعی ایران افزود: «ایران تقریباً تمامی عناصر جدول تناوبی را داراست، و کمتر کشوری چنین نعمتی را در اختیار دارد. امروز در حالی تصمیمات مربوط به منابع طبیعی کشور را اتخاذ می‌کنیم که حتی تهدیدات آمریکا علیه اوکراین نیز ناظر به منابع معدنی آن کشور بود.»

ظرفیت‌های معدنی ایران؛ جایگزینی قدرتمند برای نفت
در ادامه گزارش، العربی الجدید با استناد به آمارها و تحلیل‌ها تأکید کرده است که ایران با در اختیار داشتن ذخایر معدنی عظیم، پتانسیل تبدیل‌شدن به یکی از قطب‌های صنایع معدنی جهان را دارد. این کشور دارای ۶۸ نوع ماده معدنی و حدود ۳۷ میلیارد تن ذخایر قطعی و ۱۸ میلیارد تن ذخایر احتمالی است و حدود ۳ درصد از کل ذخایر معدنی جهان را در اختیار دارد؛ در حالی که تنها ۱ درصد از مساحت زمین را به خود اختصاص داده است.

کانال تلگرام جهان نیوزایران از نظر تنوع مواد معدنی در رده دهم جهانی قرار دارد و از نظر حجم ذخایر کشف‌شده رتبه چهاردهم را داراست. همچنین دارای ۱۲ معدن بزرگ جهانی، ۸ درصد از ذخایر روی و ۳ درصد از ذخایر سرب جهان است و در تولید سنگ مرمر تزیینی رتبه چهارم جهان را دارد.

به‌عقیده این رسانه قطری، موقعیت جغرافیایی ایران نیز امتیاز بزرگی برای صادرات محصولات معدنی فراهم کرده است. علاوه بر آن، برخورداری از ۱۸ درصد منابع گاز و ۹ درصد منابع نفت جهان باعث شده هزینه انرژی در صنایع معدنی ایران تا ۵۰ درصد کمتر از متوسط جهانی باشد؛ مزیتی که آن را از دیگر کشورهای معدنی متمایز می‌سازد.



اهداف توسعه‌ای و سرمایه‌گذاری در بخش معدن
براساس برنامه‌های توسعه‌ای اعلام‌شده، تولید سالانه‌ی ایران در سال جاری به ۵۵ میلیون تن فولاد، ۴۴۰ هزار تن مس، ۱.۵ میلیون تن آلومینیوم و ۱۵۰ میلیون تن سایر محصولات معدنی خواهد رسید.

تا کنون حدود ۴۵ تا ۴۶ میلیارد دلار در بخش معدن ایران سرمایه‌گذاری شده و برای رسیدن به رشد ۱۳ درصدی مدنظر در برنامه توسعه هفتم، دست‌کم به ۱۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری جدید نیاز است. عارف تأکید کرده که در برنامه توسعه هشتم باید سهم بخش معدن افزایش چشم‌گیری داشته باشد.
Share/Save/Bookmark