این روزها شاهد هستیم که دادستانی برخی استانها و شهرها، سگ گردانی در معابر و اماکن عمومی را ممنوع اعلام کرده است و به صورت پیوسته بر تعداد این استان ها افزوده شده است. با توجه به مطالبات مردمی، این احتمال که در کل کشور این ممنوعیت، فراگیر شود، دور از ذهن نیست.
بدون تردید، در کنار توجه به هنجارهای دینی، در جهت جلوگیری از اخلال به امنیت و آرامش مردم و همچنین حفظ بهداشت عمومی جامعه و در واقع، صیانت از حقوق عامه این اقدام را می توان یک اقدام قابل تقدیر دانست؛ اما مسأله دارای زوایایی است که باید به این زوایا توجه داشت.
آفت همیشگی در مقابله با ناهجاری های فرهنگی
یکی از آفت های همیشگی که همواره در مقابله با ناهنجاری های فرهنگی در کشور مشاهده شده، این است که بعضاً مسئولین برای مقابله با آنها جدیت کافی نشان نمی دهند و صرفاً با برخی تهدیدات و تبلیغات و یا اقدامات گزینشی، در حقیقت، اجازه عرض اندام به هنجارشکنان می دهند. این موضوع، در مسائلی نظیر حجاب، مدیریت فضای مجازی و مانند اینها که مرتبط با فرهنگ هستند نیز وجود داشته و دارد.
به بیان دیگر، از همان ابتدای یک معضل، اقدامات بازدارنده و ورود جدی صورت نمی گیرد و همین موجب جری شدن هنجارشکنان و اشاعه ناهنجاری می شود. در چنین حالتی نیز هر چند ضرورت مقابله با آن ناهنجاری از بین نمی رود، اما قطعاً مقابله با آن سخت تر است و چه بسا برخی آسیب هایش قابل جبران نباشد. بعضاً کار به جایی می رسد که برخی افرادی که انسان از آنها انتظار ندارد هم در دام ناهنجاری ها می افتند.
در مقابله با سرگردانی هرچند باید بسیار زودتر از اینها اقدامات بازدارنده و جدی صورت می گرفت، اما حالا که دادستانیهای استانها و شهرها وارد شده اند و به صورت پیوسته خبرهای مربوط به آن منتشر می شود، نباید با تساهل و تسامح نابجا مسأله حالت معلق و سردرگم پیدا کند و یا با اقدامات گزینشی همراه شود.
در معابر و اماکن عمومی چگونه برخورد می شود؟
کانال تلگرام جهان نیوزاساساً دغدغه اصلی مردم در مورد سگ گردانی مربوط به معابر، پارک ها و به طور کلی اماکن عمومی است. فرض کنیم که در مورد خوردو، نهایتاً راننده خودرو جریمه و یا خودرو توقیف شود، اما این، مشکل موجود را درمان نمی کند و اساساً مسأله اصلی مردم در جاهای دیگر است.
فرض کنیم که کسی سگ را وارد پارک کند و یا در معابر بگرداند؛ قرار است که چگونه با او برخورد کنند؟ چه کسی باید با او برخورد کند؟ آیا سگ او را می گیرند؟ خود فرد را دستگیر می کنند؟
در مورد آپارتمان ها هم بسیاری از مردم ممکن است از نگهداری سگ ها در فضای آپارتمان – به دلیل صدای واق واق و یا مسائل بهداشتی و ... - ناراضی باشند، اما وقت و حوصله برای شکایت، دادگاه و ... نداشته باشند؛ در اینجا چگونه با افراد برخورد می شود؟
اگر نیاز به قوانین بیشتری است، سریعاً اقدام صورت گیرد
ممکن است برخی افراد اشکال کنند که در زمینه مقابله با سگ گردانی، قانون وجود ندارد و به طور خاص، مجازاتی برای این موضوع در قوانین فعلی وجود ندارد. اگر واقعاً با قوانین فعلی کشور می توان به مقابله جدی با سگ گردانی پرداخت که جای بحث نیست، اما اگر احیاناً در برخی موارد مربوط به این مسأله نیاز به تصویب قانون وجود دارد، هر چه زودتر باید این اقدام صورت گیرد. در این نوع مسائل، جامعه در خلأ زندگی نمی کند و هنجارشکنان هم منتظر تصویب قانون نمی مانند!