سومین دور مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا با حضور کارشناسان فنی روز شنبه برگزار شد. پیش از این دور از مذاکرات عباس عراقچی تاکید کرده بود با احتیاط زیاد مذاکراه را ادامه میدهد. موضع طرف های مذاکره کننده در هر سه دور مذاکره غیر مستقیم تقریباً مثبت بوده و همین امر موجب نوعی بدبینی نسبت به فضای مثبت غیرقابل اطمینان شده است.
برخی تحلیلگران معتقدند ترامپ قصد دارد در میانه مذاکرات یا پس از امضا توافق احتمالی به طور مخفیانه به نتانیاهو چراغ سبز نشان دهد تا او به تاسیسات هسته ای ایران حمله کند. ترامپ دو ماه پس از آنکه نتانیاهو را به آتش بس با حماس مجبور کرده بود، به نتانیاهو اجازه داد تا دوباره جنایات خود را در غزه از سر بگیرد. کارشناسان نیز در مورد احتمال چراغ سبز نشان دادن ترامپ به اسرائیل برای حمله به ایران، به همین موضوع تکیه میکنند.
کانال ایتا جهان نیوز
البته مقامات ایران تبعات هرگونه شیطنت و تنشزایی از سوی اسرائیل را متوجه آمریکا دانستهاند و این پیام به آمریکاییها ارسال شد که در صورت اقدام سخت یا حتی نیمه سخت علیه ایران، علاوه بر پاسخ متقابل، میز مذاکرات برچیده خواهد شد.
سه روز پیش ترامپ تهدید کرد: «اگر نتوانیم به توافق برسیم ممکن است با میل خود وارد عمل شوم. اگر توافقی حاصل نشود، خودم پیشقدم خواهم شد». درامپ در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا نتانیاهو خواهد توانست وی را به جنگ بکشاند گفته بود: «آیا من بدون میل وارد میشوم؟ نه».
بسیاری از ناظران، سکوت این روزهای نتانیاهو در قبال مذاکرات ایران و آمریکا را با جنجال آفرینیها او در مذاکرات برجام مقایسه کرده و این تغییر رفتار را ناشی از وعدهای نامعلوم از سوی ترامپ دانستهاند. پنج رو پیش ترامپ بعد از تماس تلفنی با نتانیاهو در یکی از صفحات مجازی خود نوشت: «همین الان با بیبی نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل درباره چند موضوع از جمله تجارت و ایران صحبت کردم. مکالمه خیلی خوبی بود. ما در مورد همه مسائل در یک جبهه قرار داریم.»
اما نتانیاهو در تازه ترین اظهارات خود ایران را به نابودی تاسیسات اتمی اش تهدید کرد. او گفت: «ما رآکتورهای هستهای و تاسیسات غنیسازی ایران را نابود خواهیم کرد.ما چیزی کمتر از نابودی کامل ظرفیتهای هستهای ایران نمیپذیریم.»
عراقچی در پاسه به این تهدید در صفحه ایکس خود نوشت: «نه تنها هیچ گزینه نظامی، که قطعاً هیچ راهحل نظامی وجود ندارد. به هرگونه حمله بلافاصله پاسخ مشابه داده خواهد شد.»
کانال تلگرام جهان نیوزعلی شمخانی، مشاور سیاسی رهبر انقلاب نیز موضعی تهدید آمیز اتخاذ کرد و در توییتی نوشت: «تبعات این اقدام برای اسراییل خارج از تصور است اما سوال: آیا این تهدیدات ناشی از تصمیم مستقل اسرائیل است، یا هماهنگ با ترامپ و پیشبرد مذاکرات با ایران؟»
پاسخ همزمان عراقچی و مشاور رهبری، نشان دهنده یک دست بودن مواضع مقامات ایران در قبال مذاکرات و رویارویی با آمریکا و اسرائیل است. در نقطه مقابل اما ظاهراً اختلافات جدی در کابینه ترامپ در قبال جنگ یا مذاکره با ایران جود دارد. شکاف سیاسی در سطوح بالای رژیم صهیونیستی نیز در مقابل هماهنگی بسیار زیاد مقامات ایران، احتمالاً آنها را دست به عصا کرده است.
جدی بودن ایران در میز مذاکره و عزم مقامات ایرانی برای رسیدن به یک توافق محکم که منجر به رفع تحریمها شود، نتوانسته است اراده و حتی لحن آنها را در برابر تهدیدات تغییر دهد. رهبر انقلاب نیز بهمن ماه سال گذشته تاکید کرده بودند: «اگر ما را تهدید کنند، ما هم آنها را تهدید میکنیم. اگر تهدید خود را عملی کنند، ما نیز تهدیدمان را عملی میکنیم و اگر به امنیت ملت ما تعرض کنند، ما هم بدون تردید به امنیت آنها تعرض میکنیم.»
به عبارت بهتر همزمان با مذاکره غیرمستقیم با آمریکا، دست نیروهای مسلح روی ماشه قرار گرفته تا در صورت هرگونه خباثت، پاسخ آن به سرعت داده شود.
طبق ارزیابی برخی مسئولان امنیتی، ظاهراً نتانیاهو در مقابل ایران مثلث «آشوب، خرابکاری، جنگ» را انتخاب کرده است، اما اینکه این مثلث از کدام ضلع آن آغاز شود بستگی متغیرهای متعددی دارد که در محاسبات آنها در این شرایط پیچیده منطقه سخت به نظر میرسد.