کد مطلب: 72986
سه شنبه ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۴۲
اعتراف تلخ روزنامه رئیس شورای اطلاع رسانی دولت
روزنامه وابسته به رئیس شورای اطلاعرسانی دولت میگوید برخی کالاهای اساسی به خاطر گرانی تبدیل به کالای لوکس برای مردم شده است.
به گزارش خط نیوز به نقل از کیهان، الیاس حضرتی هم اکنون رئیس شورای اطلاعرسانی است و برخی رفقای خود در روزنامه مثل فیاض زاهد و محمد مهاجری را هم عضو این شورا کرده و این تیم در حال رؤیا فروشی هستند، چنان که زاهد و حضرتی هرکدام ادعای جذب 1000 و 2000 میلیارد دلار سرمایه در صورت توافق با آمریکا را مطرح کردند که خلاف واقع بود.
اما لابهلای رؤیا فروشی گردانندگان روزنامه اعتماد میتوان در گوشه و کنار روزنامه، نتیجه عملکرد این تیم دولتساز را پیدا کرد. چنان که روزنامه اعتماد در مطلبی با عنوان «کالای اساسی یا کالاهای لوکس/ کوچ مواد غذایی از سفره ایرانیها» نوشت: در سالهاي اخير، کشور با يك بحران اقتصادي عميق مواجه شده كه تأثير مستقيمي بر سبد غذايي خانوارها گذاشته است. افزايش سرسامآور قيمت كالاهاي اساسي بهويژه پروتئينهاي حيواني مانند گوشت قرمز و لبنيات، موجب تغييرات اساسي در الگوي مصرف غذايي شده است. بر اساس آمارهاي رسمي، مصرف سرانه گوشت از ۱۲ كيلوگرم در سال به حدود ۶ كيلوگرم كاهش يافته و حتي در برخي گزارشها به كمتر از ۸ گرم در روز رسيده است. اين وضعيت نگرانكننده باعث شده تا خانوادهها بهويژه اقشار كم درآمد، به دنبال جايگزينهاي ارزانتر مانند حبوبات و ماكاراني باشند. اما حتي اين جايگزينها نيز با افزايش قيمتهاي چشمگيري مواجه شدهاند، بهطوري كه لوبيا چيتي به بيش از ۵۰۰ هزار تومان در هر كيلوگرم رسيده است.
گوشت قرمز؛ به كالايي لوكس براي اقشار كمدرآمد تبدیل شده است. با گران شدن گوشت، حبوبات به عنوان منبع پروتئين گياهي مورد توجه قرار گرفته است، اما قيمت آنها نيز به شدت افزايش يافته به عنوان مثال؛ قيمت لوبيا چيتي از ۲۲۰ هزار تومان به ۲۷۰ هزار تومان براي بسته ۵۰۰ گرمي افزايش يافته كه معادل ۵۴۰ هزار تومان براي هر كيلوگرم است و قيمت لپه نيز از ۲۲۷ هزار تومان در اسفندماه ۱۴۰۳ به ۲۹۰ هزار تومان در ارديبهشتماه رسيده است. ماكاراني نيز كه با كربوهيدراتي ارزانتر به عنوان جايگزيني مناسب براي سفرههاي ايرانيان مطرح است، با افزايش قيمت مواجه شده است.
اعتماد با اذعان به اینکه «افزايش قيمتها به دليل سياستهاي ارزي است»، از قول یک اقتصاددان درباره افزايش قيمت كالاهاي اساسي، به ويژه در بخش حبوبات در ارديبهشتماه نوشت: صادرات برخي محصولات نيز در افزايش قيمتها بيتاثير نبوده است و همه اين عوامل دست به دست هم دادند تا قيمت حبوبات به عنوان يكي از مهمترين اقلام جايگزين گوشت و پروتئين افزايش پيدا كند.
در اين شرايط، دولت به جاي آنكه قيمت اين كالاها را كنترل يا كاهش دهد، صرفاً وعده حمايت ميدهد؛ حمايتي كه يا به صورت كالابرگ است يا افزايش يارانه نقدي. در حالي كه هيچ برنامهاي براي كاهش قيمت تمام شده اين كالاها يا نظارت مؤثر بر بازار ارايه نميشود.
از طرف ديگر، يارانههاي ديگر نيز به تدريج حذف ميشوند و بسياري از خانوارها حتي از دريافت كالابرگ نيز محرومند. در چنين شرايطي، مردم براي تأمين مايحتاج خود ناچارند هزينههاي بيشتري متحمل شوند و براي جبران آن قيمت خدماتي را كه ارايه ميدهند، افزايش ميدهند. مكانيك، قصاب يا هر صنف ديگر نرخهايشان را بالا ميبرند و اين روند وارد يك چرخه معيوب از افزايش دستمزد و قيمت ميشود كه نتيجهاش فقط گراني بيشتر و كاهش رفاه عمومي است.
دولت در اين شرايط نه تنها كنترل موثري بر بازار ندارد، بلكه برخي كالاهاي در اختيار خودش را هم گرانتر عرضه ميكند و به نظر ميرسد كه سياستهاي اقتصادي دولت نيز به افزايش قيمتها دامن زده است. در نهايت، تنها اميدي كه باقي ميماند، بهبود شرايط درآمدي دولت از محل توافقات اقتصادي و استفاده از آن براي واردات و حمايت واقعي از اقشار آسيبپذير است.
کانال تلگرام جهان نیوز
اعتراف روزنامه اعتماد به نقش منحصر به فرد دولت در ایجاد تورم و عدم نظارت بر قیمتها در حالی است که همین روزنامه از حامیان سرسخت وزیر معزول اقتصاد (به عنوان یکی از حامیان حذف ارز نیمایی وگران کردن برخی اقلام دولتی) به شمار میرفت.
یادآور میشود روزنامه اعتماد سال گذشته نیز برای خبر بیتدبیری دولت و کاهش فعالین نیروگاههای تولید برق، تیتر غلطانداز و غیر واقعی «آسمان آبی ترمیشود» را در صفحه اول خود برجسته کرد و مدعی شد که دولت برای سلامت مردم، مازوتسوزی در نیروگاهها را متوقف میکند. اما به تدریج معلوم شد چنین ادعایی خلاف واقع است و خبر اصلی، «کوتاهی و بیتدبیری در ذخیرهسازی سوخت نیروگاهها برای فصل سرد و قطعی بیموقع برق»