توصيه مطلب 
 
کد مطلب: 69616
سه شنبه ۲۰ تير ۱۴۰۲ ساعت ۱۲:۵۵
صالحی، معاون روحانی:
اگر ایران بخواهد اوج بگیرد، باید تکلیف روابط بین‌الملل خود را روشن کند!/ باید از افراط و تفریط به دور باشیم
اگر ایران بخواهد در عرصه روابط بین‌الملل اوج بگیرد، باید تکلیف روابط بین‌الملل خود را روشن کند و در عرصه‌های بین‌المللی از دیدگاه‌های افراط و تفریط به دور باشد.
اگر ایران بخواهد اوج بگیرد، باید تکلیف روابط بین‌الملل خود را روشن کند!/ باید از افراط و تفریط به دور باشیم
به گزارش خط نیوز به نقل از جهان نيوز: علی اکبر صالحی، قائم مقام فرهنگستان علوم و رئیس سازمان انرژی اتمی در دولت روحانی در مراسم اختتامیه «نخستین کنگره بین‌المللی دیپلماسی ملل» اظهار کرد: در این شرایط سخت بین‌المللی، برگزاری چنین کنگره‌ای با همراهی و تلاش انجمن‌های علمی دانشجویی علوم سیاسی ایران، حرکتی مفید و موثر است و امید دارم که این کنگره مدل و الگویی باشد برای سایر دانشجویان سراسر کشور تا در آینده نزدیک همچنان شاهد برگزاری چنین برنامه‌هایی توسط دانشجویان باشیم.

وی در خصوص جایگاه ویژه کشور ایران در دنیا، تصریح کرد: ایران کشور ویژه‌ای است و این نکته را از باب اینکه ایرانی هستم، عرض نمی‌کنم، چرا که از گذشته و به گواه تاریخ، ایران کشوری بوده که همواره منشاء حرکت‌های بزرگ جهانی بوده است؛ کشور ایران دو مرتبه در تاریخ به‌عنوان کشوری که شیوه حکمرانی را به دنیا ارائه داده، شناخته شده است؛ یکی در دوره هخامنشیان، ساتراپ‌ها و شیوه اداره مدنی کشور بزرگی که امپراطوری آن تا به امروز به‌عنوان بزرگترین امپراطوری جهان شناخته شده است. در آن زمان جمعیت جهان قریب به ۵۰ الی ۶۰ میلیون نفر بوده و نزدیک به ۳۰ میلیون نفر تحت سیطره ایران بوده و با عنوان «The Great Persian Empire» از آن یاد می‌شود. این ویژگی، نشان از ظرفیت بالقوه یک ملت دارد که در طول تاریخ توانسته است نخستین حکمرانی مدنی را به دنیا ارائه دهد.

قائم مقام فرهنگستان علوم، ادامه داد: ایستگاه دوم، جایی است که انقلاب اسلامی در تاریخ مطرح می‌شود و ایران بار دیگر شیوه حکمرانی را به دنیا ارائه کرده، البته ممکن است که تاکنون به آن شکل که باید این انقلاب در تاریخ منعکس نشده باشد، چرا که هنوز زمانی از آن نگذشته است. ۴۴ سال از عمر این حکمرانی می‌گذرد و علیرغم فراز و فرودهای بسیار که بخش قابل توجهی از آن ناشی از تحریم‌ها و فشارها و بخشی به خاطر نارسایی‌ها و خطاهای مدیران خودمان بوده، همچنان این حکمرانی برقرار است و می‌توان گفت ما تاکنون چنین حکمرانی که مشابه جمهوری اسلامی باشد، در دنیا نداشته‌ایم.

صالحی مهم‌ترین خصیصه جمهوری اسلامی را استقلال سیاسی این نظام دانست و در این باره افزود: کسی که دنیا و مسائل آن را مورد تجزیه تحلیل قرار دهد، به خوبی متوجه این امر می‌شود. روزی در مراسمی از یک خبرنگار ایرانی آمریکایی معروف در CNN سوال می‌کنند که «نظرت راجع به ایران چیست؟»، خبرنگار می‌گوید: «من مخالف جمهوری اسلامی هستم، اما می‌خواهم حقیقی را بیان کنم و آن این است که از زمانی که این انقلاب در دنیا محقق شد، ایران غلام حلقه به گوش هیچ قدرتی نبوده است». در نتیجه، جمهوری اسلامی دیگر در مدار سیاسی کشورهای بزرگ نیست و در مدار سیاسی خودش می‌چرخد.

صالحی ادامه داد: اگر ما انقلاب کردیم که آحاد ملت سعادتمند باشند، البته سعادتمند به معنای واقعی کلمه، چه در بعد مادی و چه در بعد معنوی، می‌توان گفت سعادتمند بوده‌ایم. ما از ابتدای انقلاب با یک‌سری محدودیت‌ها مانند جنگ تحمیلی مواجه شدیم و همین اتفاق باعث شد که نگاه ما به عرصه بین‌المللی، نگاه امنیتی باشد، چرا که جنگ تحمیلی، یک جنگ جهانی علیه ایران بود. آثار این جنگ در نگاه افراطی ما نسبت به روابط بین الملل اثر گذاشت و ما به مسائل از نگاه امنیتی صرف نگاه کردیم.

وی در ادامه نیز به دستاوردهای انقلاب اسلامی اشاره کرد و اظهار کرد: از لحاظ تعداد دانشجو سرانه، ما یکی از کشورهای ممتاز در جهان هستیم. همچنین در ابتدای انقلاب پیک مصرف برق ایران حدود ۳۵۰۰ مگاوات بود، در حالی که پیک مصرف امسال به ۷۰ هزار و حتی بیشتر رسیده است. ما چنین دستاوردهایی را در قالب استقلال سیاسی به دست آورده‌ایم، در شرایطی که قدرت اقتصادی دنیا ما را در تنگنا قرار دادند و خیال می‌کردند، می‌توانند ایران را تسلیم کنند، در حالی که تا به امروز ایران به‌عنوان ملتی زنده و پویا و برقرار است.

وی با تاکید بر اهمیت مشخص شدن تکلیف ایران در عرصه روابط بین‌الملل، تاکید کرد: اگر ایران بخواهد در عرصه روابط بین‌الملل اوج بگیرد، باید تکلیف روابط بین‌الملل خود را روشن کند و در عرصه‌های بین‌المللی از دیدگاه‌های افراط و تفریط به دور باشد.

به گزارش جهان نيوز، البته که جناب صالحی منظور خود را از عبارات افراط و تفریط با مصداق مشخص نکرده است. هرچند که از بارزترین نمونه های آن در دولت گذشته رخ داد که دولت وقت از ظرفیت های آسیا، آفریقا، امریکای لاتین و شرکای راهبردی نظیر چین و روسیه به امید امریکا و چند کشور اروپایی چشم پوشی کرد و در آخر هم چیزی جز خسارت محض نصیبش نشد.

تکلیف روابط بین الملل جمهوری اسلامی بر اساس عزت، حکمت و مصلحت و اصول ترسیمی رهبر انقلاب مشخص است و بر همین اساس هرگاه این اصول رعایت شده، کشور با سرعت مطلوبی رو به اوج رفته است. اما متاسفانه افرادی نظیر صالحی که چندسالی هم سکان دار وزارت خارجه بودند هنوز در این زمینه در دنیای دیگری به سر می‌برند. سخن تکراری از اوضاع اسف بار سیاست خارجی دولت گذشته با روحانی و ظریف هم که در نوع خود اتلاف وقت است.

رویه دولت سیزدهم در دوسال گذشته تاکید بر رویکرد دیپلماسی فعال و متوازن بوده است و از همین حیث گسترش روابط با چین و روسیه، ازدحام دیپلماتیک با کشورهای آسیایی، سفر به امریکای لاتین و سفر قریب الوقوع رئیس جمهور به آفریقا از جمله این موارد است. در کنار این موضوعات، توافق با عربستان صورت گرفته و مذاکرات ازسرگیری روابط با مصر هم در حال انجام است.

آقای صالحی از تعبیر جنگ جهانی برای دفاع مقدس استفاده می کند اما نگاه امنیتی ایران به کشورهایی که برای نابودی نظام ایران سنگ تمام گذاشته بودند، انتقاد می کند. این در حالی است که ایران علی رغم خباثت علنی بسیاری از کشورها اما به شرط رعایت احترام به منافع ملی و حقوق ملت ایران بار دیگر با خیلی از همان کشورها ارتباط دیپلماتیک برقرار کرده است.
Share/Save/Bookmark