خط نیوز - فريدالدين حداد عادل: حضرت آيتالله خامنهاي در سال ۱۳۹۳ تدبيرهاي سيـــاســي و رسانهاي نويني در مــــــــــدل سياستورزي و اداره کشور بهکار گرفتند که حائز اهميت است. ايشان در اين سال بيشتر از پيش بر ارتباط مستقيم با مردم تکيه کردند و کانال اين ارتباط از عرصههاي رسمي و معمول فراتر رفت و مجراهاي ديگري به کمک روشهاي پيشين آمدند.
صداوسيما و سخنراني عمومي و ارسال پيام، وجوه اصلي ارتباط رهبري با مردم بودند و ديدگاههاي ايشان از اين طرق بهجامعه منتقل ميشد؛ اما امسال ابزارهاي جديدي به اين بسته اضافه شد. از آن مهمتر رويکردهايي بود که در بين فعاليتهاي رهبري فراواني بيشتري نسبت به قبل داشت و اينها زواياي ناشناختهاي از نظرات و رويکردهاي رهبر انقلاب اسلامي را به ظهور رساند.
اين موارد و موضوعات را که حاکي از توجه مطلوب به مقوله رسانه و ارتباطات عمومي است با هم مرور ميکنيم:
۱. رهبري در ماجراي عمل جراحي خود به چند مسئله بهطور دقيق توجه داشتند که همه آنها اثرات مثبت باثباتي داشت:
الف: اطلاعرساني به مردم، قبل از عمل جراحي، توسط شخص ايشان، بهصورت ايستاده و با فاصله اندک قبل از جراحي. اين رفتار معظمله باعث شد جامعه از شايعه و دلواپسي و تشنج در امان بماند. رهبري نشان دادند که چيزي را از مردم پنهان نگه نميدارند.
ب: رهبري در جايي بيرون از محوطه حفاظتشده بيت رهبري و در يک بيمارستان عمومي عمل کرده و دوران نقاهت را سپري کردند.
ج: ملاقات اقشار مختلف مردم با ايشان هم راه نشر شايعهها را بست و هم نوعي حضور رسانهاي جديد را رقم زد. رهبري بهواسطه ملاقاتها از گردونه خبري بيرون نماندند و با همين ابزار، تنوع ارتباطات شخصي ايشان با گروههاي مختلف جامعه عيان شد. ملاقاتهاي گسترده باعث شد رسانههاي دشمن نتوانند از اين سوژه براي خود، بهرهبرداري کنند.
۲. فعاليتها و ديدگاههاي رهبر انقلاب امسال در شبکههاي اجتماعي بهطور جدي منعکس شد. ديدگاههاي ايشان به زبانهاي مختلف در فيسبوک، واتسآپ، توئيتر و اينستاگرام انتشار يافت و مخاطبان جديدي يافت. رهبري درست در شرايطي که فضاي اجتماعي به محل هجمه به ارزشهاي نظام تبديل شده بود، از تشکيل ايستگاهي براي نشر نقطهنظرهاي جمهوري اسلامي حمايت کردند.
بهعبارتي در فضاي مجازي پايگاهي براي حمايت از نگرشهاي ارزشي و انقلابي ايجاد شد که محوريت آن با بيانات رهبري بود. اين اقدام نشان داد که ميتوان از اسلحه دشمن به ضرر خود او استفاده کرد. امسال سايت خامنهايداتآيآر رويکرد و بخش جوانان خود را راهاندازي کرده و برنامههاي متناسب با تلفن همراه خود را نيز فعال کرد.
۳. آيتالله خامنــهاي در سال ۹۳ حرفهاي مهم سياسي بيشتري را به مردم منتقل کردند. ايشان بعضي از تصميمسازيها و سياستگذاريها و حتي انتقادهاي خود را به اطلاع مردم رساندند. نوع مواجهه رهبري با اقداماتي که در قالب نشست عليه فساد شکل گرفت و واکنشهاي ايشان به مذاکره و ميزان و نوع و مقدار انحراف يا تداوم بر مسير درست آن نيز از اين جمله است. گويا در سال ۹۳ رهبري بخش بيشتر و مهمتري از ديدگاههاي خود را باصراحت و بيواسطه با مردم در ميان گذاشتند.
۴. رهبري در سال ۹۳ نامهاي به جوانان اروپايي و آمريکاي شمالي نوشتند. اين نامه از جهات زير حائزاهميت است:
الف. رهبــري کوشيدنــد در اوج اسلامهراسي با اقدامي ساده، ذهن مخاطب خود را بهطور مسالمتآميز با سوالهايي اساسي روبهرو کنند.
ب. ايشان با انتشار نامه سعي کردند تلخي ماجراي مجله شارليابدو را کاهش دهند.
ج. تبليغ و ترويج نامه در حقيقت تبليغ اسلام ناب محمدي بود، به زباني جديد، در فضايي نوين. چنين اقدامي بهمنزله انتقال مسائل مورد بحث از موضوعات خشن و تند به فضاي عقلاني و آرام بود. رهبري مخاطب خود، اعم از موافق و مخالف را به آرامش همراه با تکاپو و تعقل دعوت کرد.
د. نامه رهبر انقلاب تبيين يک رويکرد جديد استدلالي و فکري در مقابل ديدگاههاي بيمنطق و خشن اسلام داعشي بود.
۵. آيتالله خامنهاي شايد امسال سينماييترين رهبر و رئيس جهان بود. فيلم «محمد صلي الله عليه وآله و سلم» آقاي مجيدي که با کيفيت بالا آماده شده مورد حمايت جدي معنوي و مادي ايشان بوده است و قسمت اول اين سهگانه امسال در جشنواره به اکران گذاشته شد. رهبري با عوامل ساخت فيلم شيار ديدار داشتند.
جالب اينکه ايشان از نقشآفريني بازيگر نقش اول، خانم مريلا زارعي، صراحتا تقدير کردند. اين اقدام بينظير در عرف بزرگان جمهوري اسلامي و مرجعيت بيسابقه است.
رهبري انقلاب در بخشي از ديدار با رهبران اقليتهاي مذهبي به فيلم تکتيرانداز اشاره و در مورد آن صحبت کردند. تحليل ايشان از اين فيلم نشاندهنده اشراف رهبري بر ميزان اثرگذاري هنر و نوع بهرهبرداري دشمن از سينماست. رهبري در اين ديدار به فيلمي اشاره کردند که زمان چنداني از ساخت آن نميگذرد.